Likéry Bylinné
Pro přípravu těchto Bylinných likérů nelze použít přírodně identické aromatické látky a přípravky (tj. bez trestí, silic, esencí).
Minimální obsah ethanolu (alkoholu) v bylinném likéru je 15 % objemových.
Bylinný likér je lihovina o obsahu cukru, vyjádřeno v invertním cukru, nejméně 100 g na litr. Vyjímku tvoří hořcové pálenky nebo podobné likéry připravené s hořcem nebo podobnými rostlinami jako jedinou aromatickou látkou s nejméně 80 g na litr.
Bylinné likéry:
— mentolový,
— hořcový,
— anýzový,
— pelyňkový,
— léčivý.
Invertní cukr se do nápojů a dalších potravinářských výrobků přidává jako sladilo. Má vyšší sladivost, méně krystalizuje a tím dává nápojům a potravinám jemnější chuť. Výsledný produkt 50 % inverze je asi o 20 % sladší než běžný cukr i než stoprocentně invertovaná sacharóza. Toho lze využít při přípravě nealkoholických nápojů ke snižování obsahu cukru.
(poz. Pokud budete podomácku vyrábět likér z běžného cukru, doporučuji spodní hranici většiny likérů zvýšit z 100 g na 120 g na litr, hořcový likér z 80 g na 95 g na litr. Docílíte či se alespoň přiblížíte nárokům na sladkost a tím na výslednou chuť).