Recepty zde uveřejněné jsou z knihy od Dumkové Hanny, Česká Kuchařka z roku 1883. Kmínové likéry byly v té době hitem v Českých zemích a Rakousko-Uherské monarchii. Recepty jsou uveřejněny v nezměněné podobě.

Kmínka

Vezme se litr kořalky (žitné) neb rozředěného dobrého líhu, přidá se do něho 70 gramů kmínu, 250 gramů utlučeného cukru a vše nechá po čtrnácte dní na teplých kamnech státi, při čemž častěji se promíchá.

Likérka se přecedí, do lahví naleje a dobře zazátkuje.

Kmínka - jiný způsob

Dobrá kořalka, asi tři litry, smíchá se 180 gramy roztlučeného kmínu, 12 gramy sternanisu, naleje se do láhve a ováže měchýřem.

Láhev dá do hrnce vodou naplněného, voda se vyhřívá, až se vaří, na to vše se odstavuje a vychladnouti nechává.

Nato oslazuje je cukrem, přecezuje se a nalévá do čistých lahví, v kterých pevně se zazátkuje.

Kmínová likérka

Do třiceti gramů líhu dá se třicet kapek oleje fenyklového a kapka skořicového oleje, vše dohromady se utře a smíchá se čtyrmi litry dobré kořalky a osladí 750 gramy cukru, procedí a sleje se do lahví, v kterých důkladně se zadělá, by nevyčichlo.

Poznámka: Dobrá kořalka v dobách minulých musela mít alespoň 50 % alkoholu, běžně se používala i pro výluh rostlin když měla 50 - 60 % objemových alkoholu. Sternanisu uvedené v textu je koření Badyáník pravý, ve tvaru osmicípé hvězdy. Cukru se v těchto receptech dávalo běžně 750 gramů na 3 - 4,5 litru dobré kořalky.

Likéry Ovocné

Pro přípravu těchto Ovocných likérů slouží druhově jednotné ovocné přírodní šťávy bez přísad (tj. bez trestí, silic, esencí).

Minimální obsah ethanolu (alkoholu) v Ovocném likéru je 15 % objemových.

Ovocný likér je lihovina o obsahu cukru, vyjádřeno v invertním cukru, nejméně 100 g na litr. Vyjímku tvoří třešňové likéry, jejichž ethanol pochází výhradně z třešňového destilátu a je nejméně  70 g na litr.

Ovocné likéry:

— z černého rybízu,
— třešňový,
— malinový,
— ostružinový,
— borůvkový,
— z citrusových plodů,
— morušový,
— z arktických ostružin,
— klikvový,
— brusinkový,
— rakytníkový,
— ananasový,

Invertní cukr se do nápojů a dalších potravinářských výrobků přidává jako sladilo. Má vyšší sladivost, méně krystalizuje a tím dává nápojům a potravinám jemnější chuť. Výsledný produkt 50 % inverze je asi o 20 % sladší než běžný cukr i než stoprocentně invertovaná sacharóza. Toho lze využít při přípravě nealkoholických nápojů ke snižování obsahu cukru.

(poz. Pokud budete podomácku vyrábět likér z běžného cukru, doporučuji spodní hranici většiny likérů zvýšit z 100 g na 120 g na litr, třešňový likér z 70 g na 85 g na litr. Docílíte či se alespoň přiblížíte nárokům na sladkost a tím na výslednou chuť).