TOP 5 Domácích likérů které byste měli ochutnat
Domácí likéry vás překvapí tim jak jsou skvělé a jak jednoduché jsou na přípravu. Doporučuji všechny, mají nejvyšší hodnocení co do oblíbenosti.
1) Vaječný likér z kondenzovaného mléka a Tuzemáku
Ingredience:
9 vaječných žloutků (čerstvých vajec)
1 plechovka zahuštěného slazenéko mléka (př. Salko 397 g)
1 plechovka zahuštěného neslazeného mléka (př. Tatra 310 g)
2 balíčky vanilkovéko cukru
0,5 l Tuzemáku (min. 30 % alkoholu)
Postup: Do vhodné mísy dejte žloutky, vanilkový cukr, plechovky zahuštěného mléka a vymíchejte krém (10 min.), do kterého postupně vmíchejte 0,5 litru Tuzemáku a ještě pořádně zamíchejte (10 min.). Váječný likér vlejte do lahví, pořádně uzavřete a dejte na 3 dny odležet do temna a chladu.
Dětská verze je za tepla viz Poznámka níže, ale bez Tuzemáku (ochrana před bakteriemi salmonely který by jinak alkohol Tuzemáku v likéru pro dospělé během 3 dnů za studena zlikvidoval i bez tepelné úpravy). Pro rozředění dětské verze použijte smetanu nebo mléko.
Poznámka: Likér který se neupravuje tepelnou cestou, případně neobsahuje ani 15 % alkoholu (tj. v našem případě méně než 0,5 l Tuzemáku o 30 % objemových alkoholu), musí být tepelně upraven. Než přidáte Tuzemák, míchejte ve vodní lázni dříve popisovaný krém 5 minut nad teplotu 75 °C. Následně nechte chladnout a postupně vmíchejte 0,5 litru Tuzemáku a ještě pořádně zamíchejte (10 min.). Nechte zcela vychladnout a případně můžete i podávat.
2) Vaječný likér z moučkového cukru
Ingredience:
4-5 vaječných žloutků
200 g moučkového cukru
300 ml sladké 33% smetany
2 balíčky vanilkovéko cukru
0,5 l alkoholu (př. rum, vodka, destiláty ovocné, brandy)
Postup: V nádobě vymíchejte krém z vaječných žloutků, smetany, vanilkového a moučkového cukru (5-10 min.), následně vmíchávejte vámi zvolený alkohol. Na závěr ještě 10 minut pořádně promíchejte a můžete plnit do lahví. Láhve nechejte minimálně po 3 dny ve tmě a chladu. Jestli předem víte, že 3 dny nevydržíte tak likér tepelně upravte jak je popsáno v předchozím receptu v poznámkách.
3) Vánoční likér z ledových kaštanů
Ingredience:
1 plechovka zahuštěného slazeného mléka
250 ml smetany ke šlehání
3 čokoládové kaštany (myšleno tyčinky)
4 čtverečky hořké čokolády (kousky)
0,5 l Tuzemáku
Postup: Ve vhodné nádobě přiveďte za stálého míchání k varu smetanu ke šlehání, čokoládové kaštany a hořkou čokoládu. Jakmile se směs začne vařit, ihned ji odstraňte z plotny. Vzniklou hmotu vymíchejte, aby se v ní neudělaly hrudky a škraloup. Do zchladlé hmoty přidejte kondenzované mléko a vymíchejte do hladka. Nakonec přidejte Tuzemák, důkladně vymíchejte a nalijte do lahví. Skladujte v temnu a chladu.
4) Vánoční likér z pudinku
Ingredience:
1 litr plnotučného mléka
2 balíčky vanilkového cukru
1 kelímek plnotučné smetany
8 vrchovatých lžic moučkového cukru (tj. cca 200 g)
2 sáčky vanilkového pudinku
0,5 litru alkoholu (př. Tuzemák, rum, vodka, žitná, ředěný konzumní líh)
Postup: Uvařte pudink z mléka a vanilkového pudinku. Nechte jej trochu vychladnout a seškrábněte škraloup. Pozor na to, aby pudink neztuhl až příliš. Přidejte moučkový a vanilkový cukr, smetanu a vše pořádně prošlehejte. Nakonec přidejte vámi zvolený alkohol.
5) Kokosový likér
Ingredience:
200 g kokosové moučky
150 g moučkového cukru
0,5 l rumu
0,3 l smetany ke šlehání
1 balíček vanilkového cukru
Postup: Smetanu svařte spolu s vanilkovým cukrem a přidejte kokosovou moučku. Asi 3 minuty vše povařte a nechte 2 hodiny odstát. Směs sceďte přes jemné sítko či filtrační papír, přidejte rum a důkladně zamíchejte. Hotový likér přelijte do lahví a nechte nejméně týden uležet.
Nyní už zbývá popřát jen „na zdraví“.