Vaječný likér nebo Advocaat nebo Avocat nebo Advokat (nesmí obsahovat mléko, kondenzované mléko, smetanu a jiné mléčné výrobky)
Vaječný likér nebo Advocaat nebo Avocat nebo Advokat je aromatizovaná nebo nearomatizovaná lihovina získaná z lihu zemědělského původu, destilátu nebo pálenky, jejichž složkami jsou jakostní vaječný žloutek, vaječný bílek a cukr nebo med. Obsah cukru nebo medu musí být nejméně 150 g na litr, vyjádřeno v invertním cukru. Obsah čistého vaječného žloutku musí být nejméně 140 g na litr konečného výrobku.
Minimální obsah ethanolu (alkoholu) ve Vaječném likéru nebo Advocaatu nebo Avocatu nebo Advokatu je 14 % objemových.
Při výrobě Vaječného likéru n§ebo Advocaatu nebo Avocatu nebo Advokatu mohou být použity výhradně přírodní nebo přírodně identické aromatické látky nebo aromatické přípravky, jak jsou definovány v čl. 1 odst. 2 písm. b) bodech i) a ii) a písm. c) směrnice 88/388/EHS.
Recepty
Ingredience pro Vaječný likér:
9 žloutků (vejce M)
400 gramů cukru krupice
2 balíčky vanilkového cukru
700 ml bílého rumu (např. Bacardi), dobré pálenky (např. žitná), vodky
Při použití "Tuzemáku" se hmotnost krupice zvyšuje na 450 gramů.
Postup:
Žloutky dejte do nádoby, přisypte vanilkové cukry a velmi důkladně míchejte cca 10-15 minut do pěny. Následně vložte nádobu do horké vodní lázně (né více než 60 °C) míchejte, přisypávejte krupici a dolévejte po troškách vámi zvolený alkohol. To všechno míchejte asi ještě 20-25 minut. Hotový likér nalejte do lahví a skladujte v temnu a chladu. Zavřená láhev vydrží jeden rok, po otevření v lednici cca půl roku. Nápoj je chutný a jistě osloví i mužskou společnost. Likér se dá samozřejmě zjemnit mlékem, nebo smetanou, ale to již není Vaječný likér.
Ingredience pro Vaječný likér:
5 žloutků (vejce M, 4-L)
200 gramů práškového cukru
1 balení vanilkového cukru
300 ml jemných pálenek (hrušek, meruněk nebo malin) případně rum(bílý) či brandy
Postup:
Žloutky dejte do nádoby, přisypte vanilkový cukr s práškovým cukrem a velmi důkladně míchejte cca 10 minut do pěny. Následně vložte nádobu do horké vodní lázně (né více než 60 °C) míchejte a dolévejte po troškách vámi zvolený alkohol. To všechno míchejte asi ještě 15-20 minut. Hotový likér nalejte do lahví a skladujte v temnu a chladu. Zavřená láhev vydrží jeden rok, po otevření v lednici cca půl roku. Vaječný liikér v kterém je ovocný destilát vás jistě příjemně překvapí.