Recepty zde uveřejněné jsou z knihy od Dumkové Hanny, Česká Kuchařka z roku 1883. Recepty jsou uveřejněny v nezměněné podobě.
Vanilkový likér
Do velké lahve dá se asi čtyry litry koňaku, třešňové vody anebo jemné kořalky, přidá se jemně roztlučená vanilka, vše se smíchá a nechá aspoň čtrnácte dní na teplém místě státi.
Do nápoje toho přidá se rozvařený cukr, vše se společně zavaří a společně přecedí.
Vanilkový likér - jiný způsob
Roztluče neb na jemné kousky rozkrájí se vanilka, dá se do láhve asi do tří litrů dobré kořalky, vše v dobře zadělané láhvi na teplém místě nejméně dvě neděle nechá se státi, denně se zakloktá a zamíchá, načež přidá se dle libosti cukru a vše opět několik dní nechá se státi, načež se procedí a k pití hodí.
Poznámka: Cukru se v těchto receptech dávalo běžně 750 gramů na 3 - 4,5 litru dobré kořalky (obvykle o 50 - 60 % objemových alkoholu).